Aromaterapi

Ryggproblem – Tips på 4 ryggbehandlingar

Diverse ryggproblem drabbar de flesta människor under en livstid. Vanliga ryggproblem som smärta i ländryggen, ischias och muskelknutor kan antingen uppstå efter en ryggskada eller vara en symptom på överansträngning hos en frisk person. Man kan få ont i ryggen när man andas eller när man plötsligt reser sig från en sittande ställning.
De flesta vanliga ryggproblem går att behandla på egen hand med hjälp av stretching och träning men vissa problem med ryggen behöver tas om hand hos en professionell terapeut med medicinsk utbildning. Nedan hittar du beskrivning på effektiva behandlingsformer för dig med en ond rygg.

1. Idrottsmassage

Idrottsmassage är en djupgående massage som ger en snabbare återhämtning, förebygger ryggskador och mjukar upp muskelvävnader. Denna typ av behandling upplevs ofta som något ”råare” och kan göra ganska ont om du har problem med din rygg.

Avslappningen kommer direkt efter massagen när musklerna blivit uppvärmda med hjälp av rätt knådningsteknik.

I en idrottsmassage behandlar man olika triggerpunkter som kan vara orsaken till ryggproblem som smärta, rygglåsningar och hårda muskelvävnader. Denna massagetyp passar de flesta personer men bör undvikas av människor med benskörhet och andra allvarliga sjukdomar.

2. Akupunktur

Akupunktur är en traditionell kinesisk behandling som utförs med hjälp av speciella nålar. Denna metod hjälper kroppen att hitta balans och jämvikt för att på så sätt lindra olika symptom och låta kroppen läka sig själv.

Akupunktur kan användas i förebyggande syfte eller som en behandling av redan uppståndna ryggproblem. Här utgår man både från specifika problem som personen vill få bukt med samt de levnadsvanor som spelar roll för att ställa en diagnos och placera nålen på rätt kroppsdel.

Välj alltid en godkänd akupunktör med en flerårig utbildning inom behandlingsmetoden.

3. Naprapat-behandling

Denna typ av behandlingsform passar personer med en akut ryggsmärta, stela muskler och nedsatt rörlighet. Här arbetar man med triggerpunkter, justering av stela leder och töjning av muskulaturen.

Redan efter första besöker kan du känna en enorm lättnad i kroppsdelen som gör mest ont. Ryggproblem behandlas med hjälp av olika behandlingstekniker där naprapaten undersöker var smärtan kommer ifrån.

Efter behandlingen får man tips på stretchövningar som stärker ryggmuskulaturen och förebygger uppkomsten av andra problem.

4. Fysioterapi - sjukgymnastik

En fysioterapeut undersöker smärtans uppkomst genom att göra egna bedömningar på sådant som rörlighet och kroppens naturliga position.

Bedömningen görs utifrån varje enskilt individ och dennes kroppsförutsättningar. Med hjälp av fysioterapeutens bedömning kan man sedan förebygga allvarliga ryggproblem och förbättra sin fysiska hälsa.

Du får ett eget träningsprogram där syftet är att stärka din försvagad muskulatur och arbeta med smärtan genom att förbättra din kropps rörlighet. Tillsammans med en fysioterapeut sätter du upp en långsiktig plan som följs upp med jämna mellanrum för att justera svårighetsgraden på träning och stretchövningar.

Se alla behandlingar och boka en passande tid på Bokadirekt.se.