Aromaterapi

Lavendelolja – en lugnande eterisk olja

Lavendelolja är den mest använda eteriska oljan inom hudvård och aromaterapi. Lavendel, även kallad Lavandula Angustifolia, har sin ursprung i Medelhavsregionen i Norra Afrika och delar av sydvästra Asien. Detta är den mest kända arten i lavendelsläktet som används inom hudvård.
Lavendelolja ger en avslappnande och lugnande effekt på både kropp och sinne. Lavendelolja är den enda eteriska oljan som går att använda direkt på huden utan att spädas ut med andra kroppsoljor. Därför kan du med fördel applicera lavendelolja på irriterad hud eller vid brännskador – oljan påskyndar nämligen läkning av sår och akuta hudskador.

Eterisk lavendelolja – Användning

Förutom den avslappande och lugnande effekten som uppstår när man använder eterisk lavendelolja finns det en del andra egenskaper som oljan bidrar till.

Lavendelolja för god sömn

Använd lavendelolja strax innan du går och lägger dig på kvällen. Applicera ett par droppar bakom öronen eller använd den tillsammans med en aromalampa. Effekten av oljan kommer inom några minuter när du varvar ner och känner den behagliga doften av lavendel. Slappna av och låt dig själv vaggas in i en skön nattsömn.

Lavendelolja mot myggbett

Genom att applicera några droppar lavendelolja på din hud kan du undvika att bli biten av myggor och andra insekter. Doften av lavendel är inget som uppskattas av småkryp och därför kan du med fördel använda lavendelolja under högsäsongen.

Lavendelolja i hudvården

Lavendelolja används flitigt i hudvården för sina stärkande och närande egenskaper. Oljan verkar även antiseptiskt vilket gör att man kan använda den för att behandla olika typer av hudsvamp. Dessutom har oljan en läkande effekt på akne, psoriasis och hudinflammation. Eftersom lavendel har en sammandragande egenskap används eterisk lavendelolja för behandling av ärr och små sår.

Ekologiska eteriska oljor

Att välja ekologiska eteriska oljor har många fördelar. Först och främst kan du vara säker att olja är helt fri från övriga tillsatser. Lavendelolja blir ofta manipulerad genom att man tillsätter ingredienser som linalol, lavandin och syntetiskt linalycetat. Dessa försämrar oljans kvalitet då den förlorar en del av sina naturliga krafter. Med en ekologisk eterisk olja kan du vara säker att du får en produkt med ett 100 % växtinnehåll.

Risken att drabbas av en obehaglig allergisk reaktion är mindre om du väljer en ren eterisk olja utan tillsatser. Om du använder ekologisk hudvård och vill vara säker på att din hud verkligen får den bästa näringen ska du alltid se över ingredienslistan på förpackningen. En 100 % eterisk lavendelolja ger det bästa för din hud.

Var köper jag ekologiska eteriska oljor?

För att köpa en riktig eterisk lavendelolja rekommenderar vi att du tittar på flaskan och läser det som står på baksidan av förpackningen. Tänk på att eteriska oljor behöver stå i mörka och svala rum. Därför ska du även uppmärksamma flaskans utseende – en riktig eterisk olja kan enbart förvaras i en mörk glasflaska. Vi rekommenderar Crearome – eteriska oljor som är helt fria från tillsatser och innehåller 100 % ren eterisk olja.

Här hittar du ekologiska eteriska oljor till ett bra pris: