Aromaterapi

Bergamott – eterisk olja mot stress & ångest

Bergamottolja används i aromaterapi som en uppiggande och stämningshöjande olja med en frisk citrusdoft. Oljan är känd för sina antiseptiska egenskaper och arbetar effektivt på en fet hud med aknerelaterade problem. Men vad är bergamott och vilka är oljans användningsområden?
Bergamott kommer ursprungligen från Asien och odlas till största delen i södra Italien och Elfenbenskusten. Bergamott är en citrusfrukt som till utseendet liknar en vanlig apelsin och växer på fem meters höga träd. Den eteriska bergamottoljan utvinns ur citrusträdet ”Citrus Bergamia” med hjälp av kallpressning.

Bergamottolja – Användning

Bergamottolja har länge använts för att behandla depression och nedstämdhet. Några droppar olja i en aromalampa kan pigga upp sinnet och fylla kroppen med en ny energi. Dessutom verkar bergamottoljan antiseptisk vilket gör den till en effektiv behandlare mot diverse förkylningar.

Bergamottolja – för en bättre munhälsa

Bergamottolja kan med fördel användas som munsköljningsmedel. Då bergamott har antiseptiska och bakteriedödande egenskaper passar den väldigt bra för att motverka och behandla dålig andedräkt. Tillsätt 3–5 droppar eterisk bergamottolja i vanligt vatten och gurgla det i munnen i cirka 1 minut.

Bergamottolja motverkar även karies och mildrar svåra tandsmärtor.

Bergamottolja – för finare hår

Bergamottolja används i hårvård för sin effektiva behandling mot mjäll. Eterisk olja med bergamott mildrar en irriterad och kliande hårbotten samt minskar svamprelaterade problem så som mjäll och vätskefyllda hudblåsor.

Tillsätt 5–6 droppar bergamottolja i ett ekologiskt schampo, så ger du ditt hår extra näring inifrån.

Bergamottolja – i hudvården

Eterisk bergamottolja tillsätts i krämer och emulsioner för sina stärkande och bakteriehämmande egenskaper. Den passar väldigt bra för en fet hudtyp och jobbar effektivt på akne, hormonplitor och andra hudutslag.

Bergamott är känd för sina läkande egenskaper och kan med fördel användas på ärr och hudbristningar. Tillsätt 3–5 droppar eterisk bergamott i en kroppsolja (jojoba- eller mandelolja) och använd blandningen i massage eller som en del av din dagliga hudvårdsrutin.

Apelsin-allergi och andra kontraindikationer

Om du har allergi mot apelsin och andra citrusfrukter bör du undvika användning av eteriska oljor med ursprung från citrusträd. Tänk också på att bergamottolja gör huden solkänslig. Välj därför bergaptenfria oljor som inte innehåller det solsensibiliserade ämnet. Eterisk olja med bergamott bör även undvikas av gravida och spädbarn.

Vilken bergamottolja ska jag välja?

Som med andra eteriska oljor rekommenderar vi att du köper ekologisk bergamottolja med 100 % växtinnehåll. På så sätt kan du vara säker att oljan inte innehåller några extra tillsatser som försämrar oljans kvalité. En högkoncentration av kvalitativ växtextrakt förser din hud med näring och mildrar besvären på ett effektivt sätt. Du kan vara säker på att du använder enbart det som står på flaskan vilket också minskar risken att drabbas av oväntade allergibesvär.
Vi rekommenderar Crearome – eteriska oljor som är helt fria från tillsatser och innehåller 100 % ren eterisk olja. En bergamottolja från Crearome hittar du hos många återförsäljare i fysiska butiker och på nätet. För bästa pris se listan nedan: