Lavendel

lavendelLavendel (Lavandula angustifolia) är den mest kända arten i Lavendelsläktet och kommer ursprungligen från Medelhavsregionen, norra Afrika och delar av sydvästra Asien. På engelska brukar den kallas True Lavender (äkta lavendel) för att särskilja den från övriga medlemmar av Lavendelsläktet. Epitetet angustifolia är en referens till växtens smala blad. Angustus betyder smal medan folium betyder blad.

Lavendelsläktet har fått sitt namn Lavandula eftersom dessa örter sedan mycket lång tid tillbaka har använts i samband med bad. Det krävs inte mycket lavendel för att göra ett bad mycket väldoftande. Det latinska ordet för att tvätta är lavare.

Eftersom det finns många olika arter som ingår i lavendelsläktet kan man inte vara säker på att det är just Lavandula angustifolia som avses när man läser texter om hur lavendel traditionellt har använts, till exempel i bad, som parfym och inom folkmedicinen. Även inom dagens aromaterapi förekommer det lavendelolja från flera olika sorters lavendel.

Systematik

Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Plisterordningen
Lamiales
Familj Kransblommiga växter
Lamiaceae
Släkte Lavendelsläktet
Lavandula
Art Lavendel
Lavandula angustifolia

Arten L. angustifolia delas in i två underarter:

  • L. angustifolia angustifolia
  • L. angustifolia pyrenaica

Du kan läsa mer om hybrider och kultivarer längre ned på denna sida.

Beskrivning

Lavendel (Lavandula angustifolia) är en liten flerårig buske med väldoftande blommor i stoppställda ax. Bladen är små och smala, och har en silvergrå färg. Blommorna är vanligen blåvioletta, men det finns varianter där blommorna har någon annan färg, till exempel rosa eller vit. Busken brukar inte bli högre än ungefär en halvmeter.

Lavendel i Sverige

Lavendeln planteras i Sverige både som dekorationsblomma och för sina väldoftande blommor. I Sverige infaller blomningstiden i juli och augusti. Lavendeln föredrar soliga lägen med jord som dränerar väl. Den kan tolerera sura jordar men föredrar neutralt eller basiskt pH-värde. Lavendeln behöver inte mycket vatten för att överleva.

Trots att lavendeln ursprungligen kommer från betydligt sydligare delar av världen kan den växa utomhus i delar av Sverige utan att behöva tas in under vintern, och lavendel planterades här redan på medeltiden. I Sverige är Lavandula angustifolia härdig upp till Mälardalsområdet, och om förhållandena är gynnsamma kan den klara sig ännu längre norr ut längs Svealandskusten och Norrlandskusten.

I de sydligaste delarna av Sverige, bland annat i Malmötrakten, har lavendeln lyckats förvilda sig.

Lavendelolja

Lavendel används för att framställa lavendelolja, en av de mest välkända och populära oljorna inom Europeisk aromaterapi.

lavendel fältDet är inte bara Lavandula angustifolia som används för att göra lavendelolja, så om det är viktigt för behandlingen att det är ren olja från Lavandula angustifolia som används bör man kontrollera innehållet i förväg.

Det är till exempel vanligt att framställa lavendelolja ur Spiklavendeln (Lavandula latifolia), en medlem av Lavendelsläktet som producerar mer kamfer och har en starkare doft än L. angustifolia. I handeln kallas den ibland spikolja eller Oleum de spica för att skilja den från andra lavendeloljor.

Skärmlavendelolja utvinns ur Lavandula stoechas som jämfört med L. angustifolia har starkare doft och mer hartsämnen i sin olja. Den är inte lika vinterhärdig som L. angustifolia.

Det som i handeln marknadsförs som indisk lavendelolja kommer vanligen inte alls ut någon lavendelart utan är en variant av linaloeolja som kan utvinnas ur ved och bär från olika växter från vitt skilda delar av världen. I Indien utvinns oljan huvudsakligen ur ved och bärskal från träd ur släktet Bursera som planterades i Indien på 1920-talet efter att ha importerats från Mexiko.

Lavendelolja i aromaterapi med mera

Essentiell olja utvunnen ur L. angustifolia är inte bara väldoftande utan har även antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Den används inom aromaterapin och är också en vanlig ingrediens i parfymer, tvålar, badolja, kosmetika och hudkrämer. Handgjorda lavendeltvålar med synliga torkade lavendelblommor i brukar så gott som alltid även innehålla lavendelolja eftersom enbart blommorna inte skulle ge samma effekt.

Vid massageterapi kan man med fördel tillsätta några droppar essentiell lavendelolja i en mer neutral massageolja, på så vis kan man själv kontrollera hur stark blandningen blir.

Nu för tiden används artnamnet Lavandula angustifolia för den äkta lavendeln, men i äldre källor kan du även hitta artnamnet Lavandula officinalis. Officinalis är en referens till klostrens officina, ett rum där läkeörter och andra mediciner förvarades. I Carl von Linnés berömda verk Systema Naturae ges epitetet officinalis till arter som Linné visste hade ett etablerat medicinskt eller kulinariskt användningsområde.

 

Att äta och dricka lavendel

Den svagt söta lavendelsmaken har många olika användningsområden, och lavendel äts och dricks också för växtens hälsofrämjande egenskaper. Här är några exempel på hur man kan använda lavendel i kosten.

  • Torkad lavendel används i många olika örtteer, antingen ensam eller ihop med andra ingredienser. Kan även kombineras med vanligt te.
  • Om du köper kryddblandningen Herbes de Provence i USA är det troligt att den innehåller lavendel. Lavendel ingår dock inte i det ursprungliga franska receptet och brukar därför inte tillsättas i Herbes de Provence avsett för den europeiska marknaden.
  • Lavendelhonung är honung producerad av bin som huvudsakligen hämtat nektar från lavendelblommor.
  • Kanderade lavendelblommor används som dekoration av mat och bakverk.
  • Lavendelsocker är socker blandat med lavendelolja och/eller torkad lavendel. Nu för tiden används det inte bara i mat utan också som peelingscrub för huden.
  • Färska lavendelblommor är ett vackert inslag i sallader och desserter.

Lavendel i garderoben

Eftersom lavendel är väldoftande är det populärt att lägga tygpåsar fyllda med torkad lavendel i garderoben. Det sägs också att klädmalen ogillar doften av lavendel, men det har inte bevisats vetenskapligt.

Om man märker att lavendeln i garderobspåsarna har förlorat en del av sin doft kan man stänka lite essentiell lavendelolja på dem för att fräscha upp dem igen.

Hybrider

Hybrider mellan olika arter inom Lavendelsläktet kallas för lavadins eller lavadiner.

Några av de mest välkända är hybriderna mellan L. angustifolia och L. latifolia, som i handeln brukar vara märkta ”Lavandula x intermedia” eller säljas som Holländsk lavendel. De blommar senare än L. angustifolia och har större blommor, och den essentiella olja som utvinns ur dem innehåller en högre andel terpener, inklusive hartsämnen, vilket gör att doften får skarpare övertoner.

Kultivarer (odlingssorter)

Exempel på välkända kultivarer av lavendel :

  • Lavandula angustifolia 'Hidcote Superior', en kompaktväxande buske med djupt blåvioletta blommor som togs fram på det engelska godset Hidcote. Där skapades också den rosa dvärgsorten Lavandula angustifolia 'Hidcote Pink'.
  • Lavandula angustifolia 'Alba', som är storväxande med vita blommor
  • Lavandula angustifolia 'Nana Alba', som är en vit dvärgvariant
  • Lavandula angustifolia 'Beechwood Blue'
  • Lavandula angustifolia 'Munstead Blue', vars blommor varierar från rosalila till lavendelblå och bara är svagt doftande