Parabener
 

Paraben 
INCI-namn: Phenoxyethanol, Metylparaben, Ethylparaben and Propylparaben

En blandning av olika parabener OBSERVERA att  Butylparaben inte ingår.
Det ändrar ej doft eller färg på produkterna. Tål hög värme och är fullt nedbrytbart.

Allmän information om Parabener:
En grupp konserveringsmedel kallas parabener och är estrar av p-hydroxylbensoesyra. De framställs kemiskt av bensoesyra och karbolsyra (phenol). P-hydroxylbensoesyra och några av dess estrar finns i vissa växter. I praktiken används de ofta ihop och har då ett mycket brett bakterie, jäst-, svamp- och mögelhämmande/dödande spektrum.

Parabener är de mest använda konserveringsmedlen i hudvårdsprodukter och fungerar bättre och tåls ofta bättre än kaliumsorbat och natriumbensoat. Har använts i 50-60 år, är mycket välundersökta och tåls av de flesta människor. (Mycket känsliga personer kan dock reagera på dem.) ADI-värdet är 10 mg/kg kroppsvikt. Används i mat, flytande medicin samt i ögon- och hudprodukter.

Källa: Crearome AB

Tillbaka